zondag 25 oktober 2015

DIY - Schudeitjes

Door alle drukte vergeet ik wel eens dat ik materialen heb gekocht met een bepaalde knutsel in mijn hoofd. Net zoals deze eieren, die ik al aan het begin van 2015 kocht, maar achter in mijn kast bleven liggen! Tot vorige week, toen een mede student me haar knutsel stuurde van schudeitjes; mijn lampje ging branden en ik ging meteen rijst kopen!


Benodigdheden:
- Plastic eieren. Die van mij heb ik hier gekocht. Je kunt ook eieren gebruiken van supermarktacties of verrassingseieren. 
- Rijst
- Lijmpistool
- Placemat, onderlegger of iets anders wat je tafel beschermd tegen hete lijm
- Eventueel wat schuurpapier


Je hebt verschillende soorten eitjes, en allemaal werken ze even goed! Ik heb mijn eitjes gekocht omdat ik op zoek was naar deze specifieke vorm. Natuurlijk kun je ook de vormpjes gebruiken uit kindersuprise eieren, of van acties van supermarkten. 


Eigenlijk zijn de stappen heel simpel. Je vult een van de zijdes met rijst, smeert lijm op de andere zijde en plakt ze aan elkaar. Ik heb zelf rijst in de kleine zijde gedaan (op bovenstaande foto; de rechterzijde) en lijm op de grotere zijde. Bij mijn eitje kwam dit mooi uit, want de grote zijde viel bij het plakken over de kleine zijde, waardoor er weinig lijmresten waren.


Even laten drogen, en schudden maar! Je kunt natuurlijk ook eitjes met andere materialen vullen, zoals knopen, kralen, belletjes enzovoort! Dit geeft een leuk speels effect. Het nadeel daaraan is, is dat de materialen die je hebt gebruikt niet zichtbaar zijn. Daar is natuurlijk ook een oplossing voor: koop doorzichtige eieren, of gebruik eieren die je telkens weer open en dicht kunt maken!


En tadaaa; schudeitjes in een mum van tijd klaar! En.... dit scheelt natuurlijk heel erg met de prijs die je er in de winkel voor betaald! 

Ik kan niet wachten op de reacties van mijn leerlingen! Wat voor activiteiten zou jij doen met deze schudeitjes? Laat het weten in een reactie!

Liefs, Milou

zondag 20 september 2015

DIY - Pollepel mevrouwtje

Poplepels alleen om mee te koken? Ik bewijs je het tegendeel met dit ontzettend leuke mevrouwtje dat ik heb geknutseld! Natuurlijk is een mannetje ook in de maak!


Wat heb je nodig?
- Houten pollepel (Action)
- Vilt (Action)
- Lijmpistool (Action)
- Een wat duurdere zwarte pen of stift
- Schaar
- Placemat


Als eerste heb ik een gezichtje op de pollepel getekend. Dit zodat ik precies zou zien hoe de kleertjes die ik ging maken zouden staan. Doe dit met een wat duurdere pen of marker, want goedkope lopen snel uit op onbehandeld hout. Is dit toch gebeurd? Met een schuurpapiertje of een likje verf zie je er niks meer van!


Na het gezichtje, ben ik de kleren gaan maken. Deze heb ik op het oog uit vilt geknipt. Knip voor alles een voor én een achterkant uit! Het haar en de handen knipte ik uit een ander kleurtje vilt.


Het is tijd om alles aan elkaar te lijmen met het lijmpistool! Het lijmpistool werk met hete lijm en droogt snel op. Daarom heb ik een placemat onder mijn knutsel gelegd. Mochten er lijmdraden ontstaan, dan kun je deze eenmaal opgedroogd er zo vanaf halen! Lijm eerst alle achterkantjes, daarna de handjes op het jurkje, en als laatste alle voorkantjes. Knip hierna wat foutjes recht!


Ik heb ervoor gekozen om het mevrouwtje nog een riem te geven met een stuk lint en een knoop (beide Action). Klaar is je mevrouwtje!

Zodra ik het meneertje heb gemaakt, zal ik het artikel updaten!

Waarvoor kun je deze pollepel poppen gebruiken?
Pollepel poppen zijn van hout en hebben een steel, waardoor ze leuk in de maat kunnen 'stampen'. Tevens kun je met deze poppen het verschil tussen hoog en laag uitleggen, door met de stemmen van de poppen te spelen. 

Waar zou jij de poppen voor gebruiken? Laat het weten in een reactie!

Liefs, Milou

donderdag 17 september 2015

Lesidee - Noten rups

Ik blijf maar aan het knutselen, maar dit keer doen de leerlingen het zelf! Met ronde cirkels maak je in een paar minuten een heleboel lijfjes voor de notenrups!


Dit is een ontzettend leuke activiteit om verschillende ritmische patronen te maken, en het leren van ritmes lezen te ontwikkelen.

Wat heb je nodig?
- Ronde blaadjes (De van mij komen van de Action)
- Stiften
- Lamineer apparaat


Ik gaf aan elke leerling twee blaadjes, waar ze de ritmes die we geleerd hebben op mochten schrijven. Voor deze klas waren dat de kwartnoot en de twee achtste noten. We gebruiken de ritmische namen van muziekpedagoog Zoltan Kodaly om beter met deze twee figuren te werken. De kwartnoot krijgt de naam 'ta', de twee achtste noten krijgen de naam 'ti-ti'.

Aan het eind van de les had ik ontzettend veel blaadjes met ritmes, waarna ik ze thuis ben gaan lamineren. Ik heb toen ook de hoofdjes zelf gemaakt, maar in principe kunnen de leerlingen dat zelf ook! 


De les erna kon het feest beginnen! De ritmes werden gelegd, sommige leerlingen gingen zelfs elke combinatie die ze maakten opschrijven. Een aantal leerlingen die muziekles buiten school hebben vroegen of ze nog meer blaadjes mochten om ook andere ritmische figuren of zelfs rusten op te schrijven. GE-WEL-DIG. Het idee van het hebben van een eigen 'spel' vinden mijn leerlingen geweldig.

Het spel blijft zich natuurlijk altijd uitbreiden. Leren we een nieuw figuur, dan krijgen de leerlingen weer een nieuw blaadje om het figuur op te tekenen! Ik lamineer het vervolgens weer, en zo hebben de leerlingen aan het eind van het jaar een hele eigen set ritmische figuren!


Opbergen doe je heel gemakkelijk door twee elastiekjes om de kaartjes te doen. Deze leuke gekleurde elastieken zijn van de Flying Tiger!

Ga jij je leerlingen ook aan het werk zetten met deze opdracht? Laat het me weten via een reactie hieronder!

Liefs, Milou

zondag 16 augustus 2015

DIY: Ritme bouwblokken

Als een variatie op de houten ritmeblokjes van een aantal weken terug, maakte ik nu ritmeblokken met bouwblokken (Megablocks in dit geval). Ik ging iets anders te werk, maar het resultaat is ontzettend leuk!


Wat heb je nodig?
- Bouwblokken. De mijne zijn van het merk Megabloks (te koop bij speelgoedwinkels).
- Font voor Word met ritmische figuren. Google even op Free Rhythm Font. Ik weet zelf niet meer via welke website ik het Font heb gedownload, mocht je willen dat ik het je toestuur: geef een gil in een reactie!
- Papier, printer, al die computerspullen om te printen.
- Lamineerapparaat en hoezen
- Lijm(pistool)


Mijn blokken heb ik tweedehands gekocht, dus het eerste wat ik deed was ze even laten weken in een emmer met allesreiniger. Hierna ging ik op het oog een tabel maken in Word, voor elke vorm blok een speciaal hokje.

Met het ritmische font in Word kon ik allerlei figuren in de tabel plaatsen. Ik ben begonnen met hele makkelijke figuren, aangezien ik deze blokken op dit moment alleen nog ga gebruiken in de eerste fases van ritmes uitleggen. Ik heb de standaard dingen zoals halve noot, kwart noot, achtste noten (enzovoort) uitgeprint. Helaas had ik geen blok met vier vakjes, dus een hele noot zit nog niet in mijn set helaas.


Tijd om alles uit te printen en uit te knippen! Met behulp van een lamineer apparaat heb ik alle kaartjes gelamineerd; zo gaan ze langer mee. Ik heb de haat-liefde verhouding met mijn lijmpistool weer eens onder ogen gezien en besloot ze zo op de blokken te plakken.


En dan krijg je zoiets als hierboven! Mijn set bevatte, gelukkig, ook smalle blokken (die lange blauwe op de foto hierboven), wat perfect kan worden geïntroduceerd als de vierkwarts maat (het heeft plaats voor vier blokken). Hierboven zie je één maat, maar je kunt er natuurlijk ook meer blokken bovenop bouwen!


Blokken in overvloed, hierboven zie je vier maten in een vierkwartsmaat! Je leest het van boven naar beneden, van links naar rechts! Kun jij dit ritme klappen of tikken?

Wat zou jij met dee ritme bouwblokken doen? Hoe zouden je leerlingen en/of kinderen het vinden? Laat het me weten in een reactie!

Liefs, Milou

zondag 9 augustus 2015

DIY: Tennisbal (zing)maatje!

Ik hoef het eigenlijk haast al niet meer te vertellen... Ja, ik zat weer eens op Pinterest! Via Pinterest kwam ik op een ontzettend leuk Youtubekanaal (en tevens ook een ontzettend gave website) van The Singing Classroom. Ik moet zeggen: alle filmpjes vond ik geweldig, maar eentje sprong er echt uit!


In een filmpje lied de leuke mevrouw mij zien hoe ze een tennisbal gebruikte in haar muziekles. Een tennisbal? Een tennisbal! Ze gebruikte de tennisbal voor echo's nazingen, klassenmanagement en ga zo nog maar door. Door onderstaand filmpje ben ik daarom ook meteen tennisballen gaan kopen.



Leuk he? Eigenlijk is het een ontzettend simpele DIY, maar ik heb toch even mijn stappenplan voor je gefotografeerd!


Wat heb je nodig?
- Een tennisbal (die van mij kwam in een set van drie van de Action)
- Een scherp en stevig mes (IKEA)
- Watervaste, zwarte stift

Als eerste moet je dus de mond maken. Dit doe je door de tennisbal te snijden, alsof je een appel door midden wil snijden. Je gaat niet met de punt erin duwen, maar juist zagende bewegingen maken met het hele mes.


Heb je een opening? Goed, dan kun je nu wel met de punt in de opening en die opening groter maken. Dit doe je aan beide kanten. Het ziet er een beetje uit als tanden poetsen, haha. Test tussendoor of je, als je in de bal knijpt, de 'mond' al goed open krijgt. Zo niet? Dan kan de mond nog groter!



De laatste stap is om heb natuurlijk een identiteit te geven, waaronder ogen! Dit doe je met een watervaste stift!

Je tennisbal maatje is klaar!

Hoe zou jij de tennisbal gebruiken? In de muziekles, of ook tijdens andere vakken? Zou jij hem nog versieren, in plaats van alleen een paar ogen toe te voegen? Laat het me weten in een reactie!

Liefs, Milou

zondag 2 augustus 2015

DIY - Bordjestrommel met iets extra's

Van deze DIY werd ik zo blij! Ik vind ze ontzettend leuk geworden en ik kan niet wachten om ze te gebruiken in mijn lessen: trommels van bordjes, met iets extra's aan de binnenkant!

Bij de Big Bazaar kwam ik neonkleurige doorzichtige bordjes tegen. Deze hebben niet het standaard formaat plastic bordje maar zijn wat kleiner. Ideaal voor de wat kleinere kinderhandjes!


Wat heb je nodig?
- Stevige, plastic bordjes. Die van mij zijn doorzichtig, maar je kunt het ook met niet doorzichtige bordjes doen. - Big Bazaar
- Isolatietape (mijn grootste vriend) - Action
- Inhoud dat geluid maakt. Ik heb gekozen voor strijk-kraaltjes, houten kralen en knopen. Deze materialen zijn ook nog eens leuk om naar te kijken.

Om een trommel te maken heb je twee bordjes nodig! Isolatietape geeft voor mij het mooiste resultaat. Ik heb het ook geprobeerd met duct tape, maar dit geeft veel luchtbubbels en rimpels, omdat je het tape niet strak en glad kunt trekken.


Wat heb ik gedaan?
Ik heb twee bordjes gepakt en op een daarvan heb ik mijn 'vulling' gelegd, in dit geval knopen. Ik heb als eerst twee stukjes tape op de bordjes geplakt, zodat ze al een beetje aan elkaar vast zitten. Dit zodat, als ik hem helemaal ga dichtmaken, het niet gaat schuiven. 


Hierna heb ik de tape helemaal rondom aangebracht, om de bordjes helemaal op elkaar te laten aansluiten. Dit heb ik gedaan door het tape met wat kracht er op te plakken. Hierdoor wordt het tape glad getrokken als het ware en krijg je geen luchtbubbels of kreukels. 


Hierna heb ik ook nog tape aangebracht op beide kanten van het bordje, over het net aangebrachte tape, om het wat meer te stevigheid te geven. Dit doe je ook weer met wat kracht, zodat de tape glad wordt aangebracht.


En dan... Ben je klaar! Testen maar! Je zult merken dat elke vulling weer een ander geluid geeft, wat ontzettend leuk is om uit te proberen tijdens een muziekles. 

Mocht je nou gaan werken met grote aantallen van deze trommels tegelijk, dan raad ik je aan om voor een 'zachte' vulling te gaan. Zachte vullingen zijn bijvoorbeeld strijk-kraaltjes en rijst. Houten kralen en knopen geven erg veel geluid, wat misschien niet zo leuk is als je het in grote aantallen tegelijk hoort! 

Je kunt deze DIY maken met allerlei soorten bordjes, maar natuurlijk zijn doorzichtige het allerleukst! 


Hoe bespeel je ze?
Deze trommels kun je zowel gebruiken als tambourijn (schud ze heen en weer), of als trommel. Je kunt zowel op de boven- als onderkant slaan met je hand; elke kant maakt een net iets ander geluid. 

Het ontzettend leuke van deze trommels is, is dat je er door heen kunt kijken. Met jonge kinderen kun je hier leuk kiekeboe-spelletjes mee spelen, of stop er als vulling leuke visjes in (als een soort aquarium doorkijkje). 

Ga jij deze trommels ook maken? Wat zou jij er in stoppen? Laat het me weten in een reactie!

Liefs, Milou

zondag 12 juli 2015

DIY - Kleine hoepels!

Ik hoef waarschijnlijk niet meer te vertellen dat ik van Pinterest hou. Laatst kwam ik via Pinterest weer op een leuke website uit, de website van de Amerikaanse Beth. Ze schreef in een post over ritmes dat ze zelf hoelahoepen had gemaakt van vijverslang en isolatietape. Hoe ze dat had gedaan stond er helaas niet bij, dus begon ik zelf aan een knutsel-avontuur! Hoe ik deze ontzettend leuke hoepels heb gemaakt leg ik je hieronder uit!


Wat heb je nodig?
- Isolatietape in verschillende kleuren. De standaard kleurtjes zijn bij de Action te koop. Wil je wat meer keus in kleuren, dan raad ik je de website Conrad aan. Dit is het tape wat ik onder andere heb besteld. 
- Vijverslag. Voor mijn hoepels heb ik stukken gebruikt van ongeveer 88 centimeter, zodat ze een doorsnee hadden van ongeveer 28 centimeter. Vijverslang koop je bij vijverspeciaalzaken, tuincentra en op internet. De slang zelf heeft een doorsnee van 11 milimeter en is semi-flexibel.
- Schaar


Als je een groot stuk vijverslang hebt gekocht is het belangrijk om de stukjes eerst op maat te knippen. Knip de slang recht af, dit geeft het mooiste effect later. Kijk wat jij zelf een mooi formaat hoepel vindt. Zelf heb ik niks gemeten en op het oog geknipt. Speciaal voor de blogpost heb ik alles opgemeten en kwam ik erachter dat mijn slangen ongeveer 88 centimeter zijn. Wat je dan als eerste doet, om de uiteindes aan elkaar te bevestigen, is een klein stukje tape afknippen en de uiteindes strak aan elkaar vastplakken. Wikkel het tape er een paar keer omheen en de eerste stap is gezet!


Hierna is het tijd om de tape er omheen te wikkelen. Het belangrijkste is om het tape er schuin om heen te wikkelen. Ik ben zelf altijd een stukje vanaf de uiteindes begonnen. Plak de tape er schuin op en wikkel de tape er omheen. Doe dit wel met enige tegenkracht, zo komt de tape er het strakste op te zitten en krijg je zo min mogelijk bubbeltjes en lijntjes.


Ga door tot je bij het deel bent waar je bent begonnen met tapen en zorg dat je nog eens extra over de uiteindes van de slang heen gaat. Zo is die verbinding goed stevig. Om de hoepel nog mooier te maken, heb ik zelf hierna nog een laagje tape toegevoegd. Ik ben hier alleen op een ander punt begonnen met tapen, zodat de uiteindes nog minder opvielen!


En dan? Dan hoop ik dat ik alles goed heb uitgelegd en dat hij er ongeveer zoals hierboven uitziet! Voor één hoepel heb je ongeveer 1 rolletje tape nodig van de Action. Koop je grotere rolletjes van bijvoorbeeld Conrad, dan kun je er wel twee tot drie hoepels mee tapen. 

Wat kun je nou met hoepels doen in een muziekles?
Zelf heb ik ze tot nu toe gebruikt om een toonladder uit te leggen of om te spelen met ritmes. 

Toonladders uitleggen met hoepels
Ik heb zelf, op dit moment, zeven verschillende kleuren hoepels, dus ik kom helaas niet helemaal uit met een hele toonladder van acht noten. Gelukkig heb ik nog een kleur tape liggen, alleen de vijverslang moet gehaald worden. Je legt de hoepels, van elke kleur één, op de grond en loopt er overheen. Terwijl je in elke hoepel stapt, zing je een noot van de toonladder. Dit kan op notennamen (C D E F...), of op solmisatie (DO RE MI FA). Laat je leerlingen met je mee zingen en neem logische stappen. Laat een leerling zelf een route lopen en laat iedereen meezingen. Je kunt ook een lied zingen aan de hand van de hoepels. Zo leren de leerlingen de gezongen tonen te visualiseren in hoog en laag. 

Spelen met ritmes
Heb je leerlingen die heel visueel ingesteld zijn? Daar is deze oefening perfect voor! Leg vier verschillende hoepels op de grond, alsof je elke tel van een vierkwartsmaat uitbeeld. Laat in elke hoepel een leerling staan en zeg dat elk kind een kwartnoot is (ta). Spreek gezamenlijk het ritme (ta ta ta ta). Voeg hierna aan een van de hoepels nog een kind toe, en laat ze elkaar vasthouden. Nu zijn er dus twee leerlingen in één tel. Bespreek met je leerlingen hoe dit zou klinken: sneller of langzamer? Concludeer dat twee leerlingen in een hoepel twee achtste noten zijn (ti-ti) en spreek het nieuwe ritme uit (bijvoorbeeld: ta ti-ti ta ta). 


Tevens kun je ook alle hoepels die je hebt in een grote cirkel leggen. Laat de leerlingen in de maat lopen door de hoepels heen. Het handige hieraan is dat de hoepels kleiner zijn dan normale hoepels, wat het lopen makkelijker maakt. 

Op de website van de Amerikaanse Beth staat ook een ontzettend leuk idee hoe je deze hoepels kunt gebruiken. De link naar het artikel vind je hier

Eigenlijk kun je zoveel doen met deze ontzettend leuke hoepels! Ik zeg: maak ze vandaag nog!

Wat zou jij doen met deze hoepels? Laat het me weten in een reactie!

Liefs, Milou



zaterdag 11 juli 2015

Leuke (en lekkere) lesvorm

De laatste les voor de zomervakantie? Voor mij deze week in ieder geval wel! Toen iemand mij een tijd terug vroeg of ik nog een leuk spelletje had voor het einde van een schooljaar voor individuele lessen, dacht ik meteen aan dit idee dat ik eens van een docent had gehoord! Dit idee was alleen met pepernoten, en natuurlijk niet zo geschikt voor deze tijd van het jaar. Tum tums leek een beter idee daarom!

Deze lesvorm is op verschillende manieren uit te voeren. Zo kun je een bestaand lied uitvergroot kopieren en de leerling de Tum tums op de noten leggen. Beheerst de leerling al wat noten? Dan mag hij deze opeten! Dit was het originele idee van een docent van mij, waar je hieronder een stuk van kunt zien.


Je kunt ook een lege notenbalk uitprinten en componeren met Tum tums! Dit heb ik zelf gedaan met mijn leerlingen en het was een groot succes! Hier een voorbeeld, uitgevoerd met andere snoepjes dan Tum Tums (bij de tijd dat ik realiseerde hoe leuk het was en ik het wilde fotograferen, waren de Tum Tums zelfs al op!).


Hierna is het natuurlijk tijd om de gemaakte melodie te noten en te spelen. Dit is ook een leuk bruggetje naar het aantrekkelijk maken van noten leren lezen.

Geen fan van snoep? Met kleine stickers kun je ook geweldige melodieën maken!

Wat hebben jij aan het einde van het schooljaar gedaan met je leerling(en)?

Liefs, Milou

zondag 5 juli 2015

DIY: Ritmeblokjes

Jullie weten misschien al wel dat ik van Pinterest hou. Al helemaal van pins die ik tegenkom van mensen die ik ken! Ik heb laatst de creatie van pinner Carlijn nagemaakt, die ritmeblokjes had gemaakt. De link naar haar idee vind je hier.


Hier gaan we!

Benodigdheden:
- Blokjes hout. Deze kun je zelf zagen, maar ik heb zelf een set bij de Action gekocht van blokjes met letters (die een quote vormden).
- Witte verf
- Kwast
- Watervaste stift met een dunne punt

Ik heb, net zoals de originele Pin, een set met blokjes gekocht bij de Action. Op deze blokjes stonden wel letters, waarom ik genoodzaakt was om de blokjes met witte verf over te schilderen. Dit kostte me wel ongeveer 5 à 6 laagjes. Hieronder zie je de blokjes na ongeveer 4 laagjes.


Na het proces van schilderen - drogen - schilderen - drogen enzovoort, kun je de gekozen ritmes op de blokjes schrijven. Ik heb gekozen voor simpele ritmische figuren: twee achtste noten, een kwartnoot, een halve noot en een rust. Aangezien een blokje 6 kanten heeft, heb ik ervoor gekozen om twee keer een kwartnoot te noteren. Een kant heb ik leeg gelaten zodat, net zoals in de Pin, er een witte kant is dat zichtbaar kan zijn als er een ritme staat genoteerd dat langer is dan één tel. Op deze manier is 'elk blokje één tel'. 


Deze ritmeblokjes zijn een leuke manier om activiteiten met ritmes een gewoonte te maken! Je kunt deze blokjes zowel alleen als met groepjes gebruiken. Ik heb zelf 20 van dezelfde blokjes gemaakt met de makkelijke ritmes (twee keer één kwartnoot, een kwartrust, twee achtste noten en een halve noot), zodat ik met een klas in 5 groepjes tegelijkertijd met deze ritmeblokjes bezig kan zijn. Ik heb er nog ongeveer 20 ongeschreven, witte blokjes liggen, waar ik wat moeilijkere ritmes op ga zetten. Deze zal ik gedurende de tijd toevoegen aan mijn bestaande set!

Dobbelen maar!
Daar gaan we dan! Laat de leerling de eerste 'dobbelsteen' gooien. Leg de gegooide blokjes naast elkaar. Wordt er een ritmisch figuur gegooid dat langer is dan één tel? Leg dan de volgende dobbelsteen met de witte kant naar boven ernaast. Liggen ze allemaal naast elkaar? Klappen en/of spelen maar! 

Zouden deze blokjes ook in de smaak vallen bij jouw leerling? Laat een reactie achter!

Liefs, Milou

DIY: Dans-stokjes

Dans-stokjes, de naam klinkt misschien wat raar, maar het zijn stokjes met linten eraan om sierlijk mee te kunnen dansen. Vooral voor de jonge leerlingen is dit een ontzettend leuke manier om een extra dimensie te geven aan het bewegen op bijvoorbeeld muziek.


Aan de slag!

Benodigdheden:
- Stukjes hout van ongeveer 10 cm lengte (gezaagd uit een lange stok van de bouwmarkt!)
- Zaag en schuurpapier
- Schroefjes met oogjes (uit een setje schroefjes van de Action)
- Verschillende kleuren en lengtes lint (bij de Action heb je op dit moment heel veel keus)
- Aansteker of een kaars

Zaag stokjes van ongeveer 10 centimeter uit een lange stok van de bouwmarkt. Let op dat je met schuurpapier de boven- en onderkantjes goed schuurt; je wilt natuurlijk geen splinters in kindervingers! Schroef aan een kant, precies in het midden, het schroefje met het oogje. Als je zacht hout hebt gekocht, wil dit zonder moeite (en is heftig gereedschap niet nodig). Daarna begint het leuke werk: kleurcombinaties maken van lintjes en eraan knopen! Ik heb aan elk oogje vier lintjes geknoopt, met ongeveer een lengte van twee keer mijn onderarm. Ik maakte een knoopje in het midden, zodat beide kanten even lang zijn!


Hierna ben je eigenlijk klaar! Ik heb de uiteindes van de lintjes nog wel onder een vlammetje gehouden, zodat de uiteindes dichtgeschroeid werden. Dit voorkomt rafelen.


En nu? Heerlijk dansen met je leerlingen! Je kunt door middel van de dans-stokjes veel verschillende begrippen toepassen tijdens het dansen, bijvoorbeeld: laag en hoog dansen, snel en langzaam dansen, sierlijk en houterig dansen en ga zo maar door. Tevens zijn deze dans-stokjes perfect voor thema's die te maken hebben met de lente en zien ze er gewoon super feestelijk uit!

Hoe zou jij deze dans-stokjes gebruiken? Laat in een reactie weten hoe jij ze zou gebruiken!

Liefs, Milou

zondag 28 juni 2015

DIY - Notenbalk vingertwister

Een tijd terug kwam ik op Pinterest deze foto tegen. Dit is niet de enige blog die creatief omgaat met duct tape, want heel Pinterest staat er vol mee: Een notenbalk getaped op de vloer.
Nu waren er een paar docenten zo creatief om er een spelletje van te maken: Twister. Met een spelbord en in plaats van de gekleurde cirkels dus de notenbalk. Je raad het al... 'Rechterhand op de G, Linkerhand op de E'.


Helaas is dit voor mij niet haalbaar om te doen, wegens ruimtegebrek in de lokalen. Teleurgesteld had ik het idee maar gelaten voor wat het was. Totdat..... we met onze studie een spel moesten ontwikkelen en er een groepje was dat vingertwister had bedacht. Wel eens waar met een heel ander onderwerp, maar bij mij ging het lichtje branden: vingertwister + notenbalk......



Helemaal in de wolken ging ik aan de slag!
Ik zal hieronder de manier beschrijven hoe ik het heb gedaan, maar zal daarna ook tips geven om het proces wat te kunnen versnellen!

Benodigdheden:
- Papier met een notenbalk en vioolsleutel erop
- Papier met een grote cirkel erop (ik heb een bord overgetrokken)
- Middelmatige cirkels van gekleurd papier 
- Kleine cirkels van gekleurd papier (overeenkomende kleuren met de middelmatige cirkels)
- Stift
- Stuk karton voor de draaipijl
- Splitpen

Om het helemaal af te maken gebruikte ik ook nog:
- Decoratief papier voor de achterkant
- Lamineervellen en -apparaat

Ik heb in Word een tabel gemaakt dat leek op een notenbalk, en daarna een afbeelding van Google er in geplakt voor de vioolsleutel. Dit heb ik uitgeprint op een wit a4'tje. Daarna heb ik een bord overgetrokken op een ander wit a4'tje, waardoor ik een ronde vorm kreeg. Dit is de basis.

Hierna heb ik van verschillende kleuren papier rondjes geknipt. De wat grotere rondjes heb ik overgetrokken van een lijmstift, de kleinere van een stempel. Je hebt er van elke kleur en formaat 4 nodig. 


Hierna ben ik gaan plakken! Ik heb besloten om een Twister met noten 'op de lijn' te maken, en een Twister met noten 'tussen de lijn. Het speelbord is, zoals je hierboven ziet, op de titel na dan al klaar!

Voor de draaischijf is wat meer werk nodig. Je moet onder andere op elke cirkel de juiste notennaam zetten (let op dat de kleur weer correspondeert met de kleur op het speelbord), ze lijmen op de cirkel (dit heb ik puur op de gok gedaan) en lijnen trekken voor een duidelijk antwoord als je draait. Daarna kun je vakken maken en ook de vingers aangeven welke je wil gebruiken. Hopelijk bied de afbeelding hieronder wat meer duidelijkheid:


Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is een pijl maken en deze met een splitpen in het midden van het bord bevestigen.

Ga je het spel nog lamineren? Doe dan daarna de splitpen met de pijl er pas doorheen! Ik heb ook de pijl gelamineerd.

Tips
- In plaats van een bord over te trekken, kun je ook een kant en klaar rond vouwpapiertje gebruiken.
- Tevens kun je ook ronde stickers gebruiken in plaats van rondjes te knippen uit papier.

Ik heb het spel al gespeeld met mijn leerlingen, en ze vonden het GEWELDIG! Dit is een ontzettend leuke en speelse manier om leerlingen actief bezig te laten zijn met het noten lezen, zonder dat ze het eigenlijk doorhebben. 

Hoe zouden jouw leerlingen hierop reageren? Zou dit ook een hit zijn bij jouw leerlingen? Laat een reactie achter en laat me weten of je het ook gaat maken!

Liefs, Milou

P.s. Mijn spel heeft zowel Nederlandse als Engelse benamingen omdat ik aan zowel nederlands- als engelstalige leerlingen les geef.

zaterdag 27 juni 2015

DIY - Zwaarden (Steady Beat Sabers)

Pinterest is mijn grootste vriend. Op deze manier kwam ik op de blog Mrs. King's Music Room. Deze enthousiaste muziekdocent had voor haar leerlingen zwaarden gemaakt van zwembad 'noodles' om de puls te oefenen. Deze zwaarden lijken heel erg op van die licht zwaarden (light sabers) uit Star Wars! Ik was verkocht en moest natuurlijk gelijk op zoek naar zwembad noodles....



Dit is een ontzettend leuke manier om leerlingen mee te laten 'tikken' met de puls van een muziekstuk. Vooral als je een klas hebt waar veel jongens in zitten. Natuurlijk wel eerst even een paar regels afspreken ;)



Aan de slag!

Benodigdheden:
- Zwembad noodles; Big Bazaar
- Duct tape; Action (ik heb zwart en zilver gebruikt)
- Een mes met een kleine kartel (geen brood mes)
- Snijplank - Rolmaat
- Pen
- Schaar

Ik heb eerst gekeken hoe lang ik mijn zwaarden ongeveer wou hebben. Ik denk dat een lengte tussen de 40 en 55 centimeter het mooist is. Mijn zwembad noodles waren ongeveer 135 centimeter, wat betekende dat ik drie zwaarden van 45 centimeter uit één zwembad noodle kon halen. Ik heb deze lengte met een rolmaat afgetekend op de zwembad noodle. Met weinig moeite kom je er met een mes gemakkelijk doorheen, dus besloot ik met een groente mes van de IKEA aan de slag te gaan. Pas wel op voor je tafel, leg er eventueel even een snijplank onder! Wat ik ontzettend mooi vond is dat de noodles weinig tot geen troep achter laten na het snijden op maat; SCORE!


Dan komt het leukste gedeelte: de decoreren! In de filmpjes zag je dat Mrs. King allerlei patroontjes had gemaakt. Ik besloot een handvat te maken met zilveren duct tape en twee zwarte 'knoppen' te maken met zwart duct tape. Door deze knoppen kun je op de fantasie van je leerlingen inspelen door het zwaard uit of aan te zetten (zoals bij zo'n echt lichtzwaard gebeurd natuurlijk!)

Nou, wat kun je dan met zo'n zwaard doen dan?
Zoals ze in het filmpje zag worden ze gebruikt om in de maat te 'slaan' op een muziekstuk van Star Wars. Zo kun je ze natuurlijk perfect introduceren. Natuurlijk zijn ze ook perfect te gebruiken voor stemvorming, waarbij je geluiden van het zwaard kunt nabootsen.

Wat zou jij met zo'n zwaard doen? Laat je reactie achter!

Liefs, Milou