zondag 20 september 2015

DIY - Pollepel mevrouwtje

Poplepels alleen om mee te koken? Ik bewijs je het tegendeel met dit ontzettend leuke mevrouwtje dat ik heb geknutseld! Natuurlijk is een mannetje ook in de maak!


Wat heb je nodig?
- Houten pollepel (Action)
- Vilt (Action)
- Lijmpistool (Action)
- Een wat duurdere zwarte pen of stift
- Schaar
- Placemat


Als eerste heb ik een gezichtje op de pollepel getekend. Dit zodat ik precies zou zien hoe de kleertjes die ik ging maken zouden staan. Doe dit met een wat duurdere pen of marker, want goedkope lopen snel uit op onbehandeld hout. Is dit toch gebeurd? Met een schuurpapiertje of een likje verf zie je er niks meer van!


Na het gezichtje, ben ik de kleren gaan maken. Deze heb ik op het oog uit vilt geknipt. Knip voor alles een voor én een achterkant uit! Het haar en de handen knipte ik uit een ander kleurtje vilt.


Het is tijd om alles aan elkaar te lijmen met het lijmpistool! Het lijmpistool werk met hete lijm en droogt snel op. Daarom heb ik een placemat onder mijn knutsel gelegd. Mochten er lijmdraden ontstaan, dan kun je deze eenmaal opgedroogd er zo vanaf halen! Lijm eerst alle achterkantjes, daarna de handjes op het jurkje, en als laatste alle voorkantjes. Knip hierna wat foutjes recht!


Ik heb ervoor gekozen om het mevrouwtje nog een riem te geven met een stuk lint en een knoop (beide Action). Klaar is je mevrouwtje!

Zodra ik het meneertje heb gemaakt, zal ik het artikel updaten!

Waarvoor kun je deze pollepel poppen gebruiken?
Pollepel poppen zijn van hout en hebben een steel, waardoor ze leuk in de maat kunnen 'stampen'. Tevens kun je met deze poppen het verschil tussen hoog en laag uitleggen, door met de stemmen van de poppen te spelen. 

Waar zou jij de poppen voor gebruiken? Laat het weten in een reactie!

Liefs, Milou

donderdag 17 september 2015

Lesidee - Noten rups

Ik blijf maar aan het knutselen, maar dit keer doen de leerlingen het zelf! Met ronde cirkels maak je in een paar minuten een heleboel lijfjes voor de notenrups!


Dit is een ontzettend leuke activiteit om verschillende ritmische patronen te maken, en het leren van ritmes lezen te ontwikkelen.

Wat heb je nodig?
- Ronde blaadjes (De van mij komen van de Action)
- Stiften
- Lamineer apparaat


Ik gaf aan elke leerling twee blaadjes, waar ze de ritmes die we geleerd hebben op mochten schrijven. Voor deze klas waren dat de kwartnoot en de twee achtste noten. We gebruiken de ritmische namen van muziekpedagoog Zoltan Kodaly om beter met deze twee figuren te werken. De kwartnoot krijgt de naam 'ta', de twee achtste noten krijgen de naam 'ti-ti'.

Aan het eind van de les had ik ontzettend veel blaadjes met ritmes, waarna ik ze thuis ben gaan lamineren. Ik heb toen ook de hoofdjes zelf gemaakt, maar in principe kunnen de leerlingen dat zelf ook! 


De les erna kon het feest beginnen! De ritmes werden gelegd, sommige leerlingen gingen zelfs elke combinatie die ze maakten opschrijven. Een aantal leerlingen die muziekles buiten school hebben vroegen of ze nog meer blaadjes mochten om ook andere ritmische figuren of zelfs rusten op te schrijven. GE-WEL-DIG. Het idee van het hebben van een eigen 'spel' vinden mijn leerlingen geweldig.

Het spel blijft zich natuurlijk altijd uitbreiden. Leren we een nieuw figuur, dan krijgen de leerlingen weer een nieuw blaadje om het figuur op te tekenen! Ik lamineer het vervolgens weer, en zo hebben de leerlingen aan het eind van het jaar een hele eigen set ritmische figuren!


Opbergen doe je heel gemakkelijk door twee elastiekjes om de kaartjes te doen. Deze leuke gekleurde elastieken zijn van de Flying Tiger!

Ga jij je leerlingen ook aan het werk zetten met deze opdracht? Laat het me weten via een reactie hieronder!

Liefs, Milou