zondag 16 augustus 2015

DIY: Ritme bouwblokken

Als een variatie op de houten ritmeblokjes van een aantal weken terug, maakte ik nu ritmeblokken met bouwblokken (Megablocks in dit geval). Ik ging iets anders te werk, maar het resultaat is ontzettend leuk!


Wat heb je nodig?
- Bouwblokken. De mijne zijn van het merk Megabloks (te koop bij speelgoedwinkels).
- Font voor Word met ritmische figuren. Google even op Free Rhythm Font. Ik weet zelf niet meer via welke website ik het Font heb gedownload, mocht je willen dat ik het je toestuur: geef een gil in een reactie!
- Papier, printer, al die computerspullen om te printen.
- Lamineerapparaat en hoezen
- Lijm(pistool)


Mijn blokken heb ik tweedehands gekocht, dus het eerste wat ik deed was ze even laten weken in een emmer met allesreiniger. Hierna ging ik op het oog een tabel maken in Word, voor elke vorm blok een speciaal hokje.

Met het ritmische font in Word kon ik allerlei figuren in de tabel plaatsen. Ik ben begonnen met hele makkelijke figuren, aangezien ik deze blokken op dit moment alleen nog ga gebruiken in de eerste fases van ritmes uitleggen. Ik heb de standaard dingen zoals halve noot, kwart noot, achtste noten (enzovoort) uitgeprint. Helaas had ik geen blok met vier vakjes, dus een hele noot zit nog niet in mijn set helaas.


Tijd om alles uit te printen en uit te knippen! Met behulp van een lamineer apparaat heb ik alle kaartjes gelamineerd; zo gaan ze langer mee. Ik heb de haat-liefde verhouding met mijn lijmpistool weer eens onder ogen gezien en besloot ze zo op de blokken te plakken.


En dan krijg je zoiets als hierboven! Mijn set bevatte, gelukkig, ook smalle blokken (die lange blauwe op de foto hierboven), wat perfect kan worden geïntroduceerd als de vierkwarts maat (het heeft plaats voor vier blokken). Hierboven zie je één maat, maar je kunt er natuurlijk ook meer blokken bovenop bouwen!


Blokken in overvloed, hierboven zie je vier maten in een vierkwartsmaat! Je leest het van boven naar beneden, van links naar rechts! Kun jij dit ritme klappen of tikken?

Wat zou jij met dee ritme bouwblokken doen? Hoe zouden je leerlingen en/of kinderen het vinden? Laat het me weten in een reactie!

Liefs, Milou

zondag 9 augustus 2015

DIY: Tennisbal (zing)maatje!

Ik hoef het eigenlijk haast al niet meer te vertellen... Ja, ik zat weer eens op Pinterest! Via Pinterest kwam ik op een ontzettend leuk Youtubekanaal (en tevens ook een ontzettend gave website) van The Singing Classroom. Ik moet zeggen: alle filmpjes vond ik geweldig, maar eentje sprong er echt uit!


In een filmpje lied de leuke mevrouw mij zien hoe ze een tennisbal gebruikte in haar muziekles. Een tennisbal? Een tennisbal! Ze gebruikte de tennisbal voor echo's nazingen, klassenmanagement en ga zo nog maar door. Door onderstaand filmpje ben ik daarom ook meteen tennisballen gaan kopen.



Leuk he? Eigenlijk is het een ontzettend simpele DIY, maar ik heb toch even mijn stappenplan voor je gefotografeerd!


Wat heb je nodig?
- Een tennisbal (die van mij kwam in een set van drie van de Action)
- Een scherp en stevig mes (IKEA)
- Watervaste, zwarte stift

Als eerste moet je dus de mond maken. Dit doe je door de tennisbal te snijden, alsof je een appel door midden wil snijden. Je gaat niet met de punt erin duwen, maar juist zagende bewegingen maken met het hele mes.


Heb je een opening? Goed, dan kun je nu wel met de punt in de opening en die opening groter maken. Dit doe je aan beide kanten. Het ziet er een beetje uit als tanden poetsen, haha. Test tussendoor of je, als je in de bal knijpt, de 'mond' al goed open krijgt. Zo niet? Dan kan de mond nog groter!



De laatste stap is om heb natuurlijk een identiteit te geven, waaronder ogen! Dit doe je met een watervaste stift!

Je tennisbal maatje is klaar!

Hoe zou jij de tennisbal gebruiken? In de muziekles, of ook tijdens andere vakken? Zou jij hem nog versieren, in plaats van alleen een paar ogen toe te voegen? Laat het me weten in een reactie!

Liefs, Milou

zondag 2 augustus 2015

DIY - Bordjestrommel met iets extra's

Van deze DIY werd ik zo blij! Ik vind ze ontzettend leuk geworden en ik kan niet wachten om ze te gebruiken in mijn lessen: trommels van bordjes, met iets extra's aan de binnenkant!

Bij de Big Bazaar kwam ik neonkleurige doorzichtige bordjes tegen. Deze hebben niet het standaard formaat plastic bordje maar zijn wat kleiner. Ideaal voor de wat kleinere kinderhandjes!


Wat heb je nodig?
- Stevige, plastic bordjes. Die van mij zijn doorzichtig, maar je kunt het ook met niet doorzichtige bordjes doen. - Big Bazaar
- Isolatietape (mijn grootste vriend) - Action
- Inhoud dat geluid maakt. Ik heb gekozen voor strijk-kraaltjes, houten kralen en knopen. Deze materialen zijn ook nog eens leuk om naar te kijken.

Om een trommel te maken heb je twee bordjes nodig! Isolatietape geeft voor mij het mooiste resultaat. Ik heb het ook geprobeerd met duct tape, maar dit geeft veel luchtbubbels en rimpels, omdat je het tape niet strak en glad kunt trekken.


Wat heb ik gedaan?
Ik heb twee bordjes gepakt en op een daarvan heb ik mijn 'vulling' gelegd, in dit geval knopen. Ik heb als eerst twee stukjes tape op de bordjes geplakt, zodat ze al een beetje aan elkaar vast zitten. Dit zodat, als ik hem helemaal ga dichtmaken, het niet gaat schuiven. 


Hierna heb ik de tape helemaal rondom aangebracht, om de bordjes helemaal op elkaar te laten aansluiten. Dit heb ik gedaan door het tape met wat kracht er op te plakken. Hierdoor wordt het tape glad getrokken als het ware en krijg je geen luchtbubbels of kreukels. 


Hierna heb ik ook nog tape aangebracht op beide kanten van het bordje, over het net aangebrachte tape, om het wat meer te stevigheid te geven. Dit doe je ook weer met wat kracht, zodat de tape glad wordt aangebracht.


En dan... Ben je klaar! Testen maar! Je zult merken dat elke vulling weer een ander geluid geeft, wat ontzettend leuk is om uit te proberen tijdens een muziekles. 

Mocht je nou gaan werken met grote aantallen van deze trommels tegelijk, dan raad ik je aan om voor een 'zachte' vulling te gaan. Zachte vullingen zijn bijvoorbeeld strijk-kraaltjes en rijst. Houten kralen en knopen geven erg veel geluid, wat misschien niet zo leuk is als je het in grote aantallen tegelijk hoort! 

Je kunt deze DIY maken met allerlei soorten bordjes, maar natuurlijk zijn doorzichtige het allerleukst! 


Hoe bespeel je ze?
Deze trommels kun je zowel gebruiken als tambourijn (schud ze heen en weer), of als trommel. Je kunt zowel op de boven- als onderkant slaan met je hand; elke kant maakt een net iets ander geluid. 

Het ontzettend leuke van deze trommels is, is dat je er door heen kunt kijken. Met jonge kinderen kun je hier leuk kiekeboe-spelletjes mee spelen, of stop er als vulling leuke visjes in (als een soort aquarium doorkijkje). 

Ga jij deze trommels ook maken? Wat zou jij er in stoppen? Laat het me weten in een reactie!

Liefs, Milou